Svijet
0

Slovenija: Riješena misterija Drnovšekova nepojavljivanja u javnosti

FENA
Slovenski predsjednik Janez Drnovšek već se nekoliko mjeseci nije pojavio u javnosti, a nakon što je bez obrazloženja otkazao susret s Romanom Prodijem, i to samo dva dana prije dolaska talijanskog premijera u službenu posjetu Ljubljani, pojavile su se špekulacije da je bolestan, no njegovi saradnici to demantiraju.

"Predsjednik izgleda dobro i odlično je raspoložen", izjavili su njegovi suradnici koji su ga vidjeli zadnjih dana, a prenosi u srijedu ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

Neslužbeno pojašnjenje iz Drnovšekova kabineta za predsjednikovo nepojavljivanje u javnosti u zadnje vrijeme su radovi koji se izvode na zgradi predsjedništva, u kojoj se nalazi i većina ureda slovenske vlade.

Radovi na obnovi njene fasade morali su biti završeni još prošlog mjeseca, ali još traju i stvaraju buku i prašinu, a to su uvjeti u kojima predsjednik ne može raditi, pa i ovaj mjesec ostaje na godišnjem odmoru, kažu predsjednikovi suradnici.

Kako navodi "Dnevnik", predstavnici vlade tvrde da je Drnovšek bio informiran o radovima, te da vlada i njene službe rade normalno iako se obnova vrši na cijeloj zgradi, a ne samo u dijelu u kojemu se nalaze predsjednikove prostorije.

Ljubljansko "Delo" navodi, međutim, da je Drnovšek bez obrazloženja odustao od namjere da svoj prijedlog kandidata za nove suce ustavnog suda parlamentu ponudi ovih dana, što bi zastupnicima omogućilo da o tome odlučuju ovog mjeseca, pa će se to naći na dnevnom redu tek idućeg zasjedanja. U zadnje vrijeme nije se prilikom službenih posjeta sastajao niti s gostima premijera Janeza Janše, kako je prije bio običaj, te su tako bez susreta s Drnovšekom u Ljubljani, primjerice, ostali austrijski i švedski premijer.

Komercijalna televizijska postaja POP-TV javila je da je Drnovšek u zadnje vrijeme otkazao više svojih državničkih obveza, uključujući i nedavnu proslavu dana sjećanja na priključenje Primorske Sloveniji, te da se je zadnji put u javnosti pojavio prije punih mjesec i pol dana. Uz to, podsjeća POP-TV, Drnovšek već skoro dva mjeseca nije objavio nikakav prilog na portalu svog Pokreta za pravednost i razvitak, neformalne udruge koju je ranije koristio i kao glavni medij za svoju neslužbenu komunikaciju s vladom i javnošću.