Svijet
0

Slovenija: Rasprave u povodu afere prisluškivanja

FENA
Predsjednik slovenskih Socijalnih demokrata (SD) Borut Pahor izjavio je kako očekuje ispriku od premijera Janeza Janše zbog izjave koju je u vezi s aferom prisluškivanja dao istaknuti dužnosnik Janšine stranke, optuživši najjaču oporbenu stranku za "organiziranu urotu" protiv vlade.

"Ta me optužba nije uznemirila jer je netočna, ali bi premijer trebao reagirati", rekao je Pahor novinarima. Dodao je da bi Janša, ako doista smatra da postoji "skupina urotnika koji djeluju protiv ove vlade i države", morao poduzeti mjere protiv njih ili se ispričati.

"Budući da optužbe o uroti ne stoje, očekujem ispriku", rekao je Pahor.

Bivši premijer Anton Rop, koji je ove godine pristupio Pahorovim Socijalnim demokratima, nekoliko je puta javno tvrdio da se premijer Janša u izbornoj godini 2004. "dogovarao" o izgredima u Piranskom zaljevu s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom. Na to je u petak reagirao Jože Tanko, predsjednik zastupničkog kluba Slovenske demokratske stranke (SDS) koju vodi Janša.

Tanko je izjavio da je riječ o dobro organiziranoj uroti u kojoj su spojene Pahorova ambicioznost i Ropova neodmjerenost te da optužbe na račun Janše nemaju nikakva temelja.

Pahorova stranka po trenutačnim ispitivanjima slovi za favorita na parlamentarnim izborima koji će se održati potkraj sljedeće godine.