Svijet
0

Slovenija prema kvaliteti života prva među novim članicama EU

NINA
Slovenija je prema kvaliteti života na 27. mjestu među 177 zemalja obuhvaćenih najnovijom studijom Programa za razvoj (UNDP) Ujedinjenih naroda, a prva je među deset novih članica Evropske unije.

Na rang-listi, koju danas objavljuje češka štampa, na prvom mjestu prema kvaliteti života, ocjenjivanom ne samo prema materijalnom bogatstvu, nego i prema nizu drugih mjerila poput dužine života, obrazovanja, razine zdravstvene i socijalne zašite, ravnopravnosti spolova je Norveška, a za njom dolazi Švedska.

Ispred Slovenije su, također, Australija, Kanada, Nizozemska, Belgija, Island, Sjedinjene Američke Države, Japan, Irska, Švicarska, Velika Britanija, Finska, Austrija, Luksemburg, Francuska, Danska, Novi Zeland, Njemačka, Španjolska, Italija, Izrael, Hong Kong, Grčka, Singapur i Portugal.

Među novim članicama EU-a Cipar je na 30. mjestu, Malta je 31., Češka 32., Poljska 37. i Mađarska 38., Slovačka 42. ...

Zemlje srednje Evrope - nove članice EU-a bolje stoje na toj rang-listi nego na listi prema kriteriju bruto društvenog proizvoda (BDP), tj. prema drugim kriterijima su bliže ili izjednačenije s dvadesetak najrazvijenijih zemalja svijeta, uglavnom zapadne Evrope i sjeverne Amerike.

Od većih zemalja Rusija je na 57. mjestu, Kina na 94., dok je Indija 127. Rusija je zajedno s Ukrajinom, Moldavijom, Kazahstanom i Tadžikistanom navedena kao zemlja u kojoj se kvaliteta života pogoršava. Na tri posljednja mjesta su Burikina Fasso, Nigerija i Sierra Leone.