Svijet
0

Slovenija: Pravila o glasanju u dijaspori ostaju ista

FENA
Pravila o glasovanju slovenskih državljana u susjednim državama i dijaspori neće se mijenjati unatoč kritikama da su netransparentna i da otvaraju prostor za manipulacije, a slovenska vlada tvrdi da je riječ o sličnom modelu glasovanja koje imaju u Italiji i Austriji, piše u srijedu ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

Odbijajući kritike oporbe na račun glasovanja poštom za pedesetak tisuća Slovenaca u izbornoj evidenciji, koji žive u drugim državama, a najviše u Hrvatskoj, Njemačkoj, Srbiji i Argentini, ministar za javnu upravu Gregor Virant je rekao da je usporedbom s rješenjima koja o tome imaju Austrija i Italija ustanovio da je riječ o modelima sličnim slovenskom.

Tako pripadnici talijanske dijaspore dobivaju preporučenom poštom glasački listić i izborni karton u koji se moraju upisati i poslati ga izbornoj komisiji u domovini, dok Austrija predviđa i ovjeru potpisa glasača iz inozemstva, što slovenski zakon ne predviđa.

Virant je, navodi "Dnevnik", odbio tvrdnje da s načinom glasovanja, koji je ove godine prvi put primijenjen u prvom krugu predsjedničkih izbora, može doći do manipulacija na taj način da umjesto onoga kome je pismo poslano glasuje netko drugi ili da dođe do dvostrukog glasovanja, jer se u inozemstvu može glasovati i na diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

"Po našem je uvjerenju dovoljno jamstava da će izborni materijal doći u ruke pravog glasača i da će ga on vratiti", rekao je Virant, podsjetivši da je za takva izborna pravila početkom godine glasovala i opozicija koja ih sada napada. Osim toga, podsjetio je da bi eventualno krivotvorenje potpisa birača bilo opasno jer je riječ o kaznenom djelu za koje je predviđena i zatvorska kazna.

Od oko 75.000 državljana u inozemstvu s pravom glasa izborna je komisija pred izbore poslala skoro 50.000 glasačkih listića, a od toga je oko 5.000 birača koji su sami izrazili želju da glasuju. Po ranijim pravilima, glasovati su u inozemstvu mogli samo oni koji su izrazili takvu želju.