Svijet
0

Slovenija: Osumnjičeni direktori građevinskih poduzeća branit će se sa slobode

FENA
Direktori najvećih slovenskih građevinskih poduzeća, koji su u utorak pritvoreni, zajedno s više drugih osoba, zbog sumnji u korupciju i gospodarski kriminal, branit će se sa slobode, jer nije prihvaćen zahtjev državnog odvjetništva da im se odredi jednomjesečni pritvor.

Direktor ljubljanskog SCT-a Ivan Zidar i direktorica Vegrada Hilda Tovšak u srijedu kasno navečer privedeni su istražnoj sutkinji, koja se nije odlučila za određivanje pritvora temeljem opasnosti od bijega ili zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, pa su pušteni kućama, a u slučaju podizanja optužnice branit će se sa slobode, javili su u četvrtak slovenski mediji.

U utorak je iz pritvora, odmah po uhićenju, pušten direktor građevinskog poduzeća "Primorje" Dušan Černigoj, koji se pozvao na imunitet koji ima kao član gornjeg doma parlamenta, Državnog vijeća.

Slovenski mediji u četvrtak navode da su odvjetnici osumnjičenih ocijenili da su akciji otkrivanja korupcije i namještanja građevinskih poslova, u kojoj je sudjelovalo oko 150 kriminalista, dane prevelike dimenzije. U međuvremenu, kako navode mediji, u srijedu je u vezi s istom istragom pritvorena još jedna osoba nakon povratka iz inozemstva.

Kako navode mediji, istraga vezana uz malverzacije "građevinskog lobija", koja je započeta prije više mjeseci, a uključuje i sumnje u pranje novca i prelijevanja novčanih sredstava na privatne račune, nastavlja se. Po pisanju medija, natječaj za dobivanje posla gradnje 100 metara visokog kontrolnog tornja na ljubljanskog aerodromu Jože Pučnik - što je bio neposredan povod za uhićenja - poništen je, a agencija za kontrolu zračnog prometa raspisat će novi natječaj.