Svijet
0

Slovenija: Oprezan nastup vodećih predsjedničkih kandidata prvom TV nastupu

FENA
Foto: www.dnevnik.si
Foto: www.dnevnik.si
Nijedan od trojice vodećih kandidata za predsjednika Slovenije, na izborima koji se održavaju 21. listopada, nije stekao bitnu prednost u prvom velikom nastupu pred televizijskim gledateljima u emisiji komercijalne tv postaje POP-TV u kojoj je u četvrtak navečer nastupilo šest kandidata, ocjena je slovenskih komunikologa i analitičara.

"Alojz Peterle, Mitja Gaspari i Danilo Tuerk nisu iskoristili priliku da u emisiji steknu neku prednost", izjavio je za ljubljanski dnevni list od petka analitičar Vlado Miheljak koji dodaje da emisije takvog tipa, s velikim brojem sudionika i bez sadržajnih pitanja, u sadašnjoj fazi ne mogu dati odgovor tko je od njih najkompetentniji za položaj predsjednika republike.

Komunikologinja Marta Kos smatra da bi na gledatelje ipak mogao utjecati psihološki aspekt nastupa predsjedničkih kandidata pred kamerama.

"Tuerk je najviše napredovao i ima dinamičan nastup i pravi "body language", kod Peterlea je vidljiva trema, dok Gaspari djeluje realno, ali i hladno. Najslabiju ocjenu dajem Zmagi Jelinčiču koji nastupa uvredljivo i sa željom da diskreditira", rekla je Marta Kos.

Sudionicima debate predsjedničkih kandidata, u bloku pitanja u kojem su govorili o politici, postavljeno je i pitanje o tome da li bi priznali jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, a svi su većinom odgovorili da ne i da bi inzistirali na tome da Slovenija postigne da sve države Europske unije djeluju jedinstveno.

Jelinčič je rekao da bi nezavisno Kosovo destabiliziralo zapadni Balkan i izazvalo slične procese u BiH.