Svijet
5

Slovenija od EU traži dodatne policijske snage, moguće podizanje ograde

Klix.ba
(Foto: EPA)
Slovenija je saopćila kako će tražiti od Evropske unije da pošalje dodatne policijske snage radi njihovog raspoređivanja na granicu s Hrvatskom u povodu priliva migranata koji pristižu u ovu malu zemlju na putu ka Austriji i drugim zemljama.

U Sloveniju je od petka (16. oktobra) ušlo oko 19.500 migranata, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Slovenije.

Mađarska je isti dana zatvorila granicu sa Hrvatskom čime je stvoreno usko grlo za migrante koji pokušavaju da prođu kroz ovaj region.

Slovenski predsjednik Borut Pahor kazao je nakon sastanka s predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom i predsjednikom Evropske komsije Jeanom-Claudeom Junckerom kako je Sloveniji potrebna brza pomoć EU.

"Slovenija će formalno tražiti dodatne policijske snage da čuvaju granicu između Slovenije i Hrvatske kao i finansijsku pomoć", rekao je on.

Slovenija je u posljednja dva dana rasporedila 140 vojnika na svojoj granici kako bi pomogli policiji, rekao je državni sekretar za unutrašnje poslove Boštjan Šefic.

Na pitanje da li će Slovenija napraviti ogradu na granici, poput Mađarske, on je rekao da ne odbacuje mogućnost "zaštite graničnih prijelaza fizičkim preprekama".

Sve više je izbjeglica koje pristižu u Sloveniju zbog čega je vlada ove zemlje jutros održala hitnu sjednicu. Slovenija je pozvala države Evropske unije da povećaju svoju solidarnost i prime veći broj migranata koji su došli preko Hrvatske. Također, predložene su izmjene i dopune Zakona o odbrani, a ukoliko budu usvojene to će značiti dodatno angažovanje vojske Slovenije u slučaju potrebe.

Grupe izbjeglica koje su ušle na slovenački teritorij broje do 3.000 ljudi koji pješače s torbama na leđima i djecom u naručju. Put do prihvatnog centra u Brežicama dug je oko pet do šest kilometara. Policijski službenici pomažu izbjeglicama izmorenim od putovanja i hodanja.