Svijet
0

Slovenija: Novinari predsjedniku parlamenta predali peticiju protiv cenzure

FENA
Predsjedniku slovenskog parlamenta Francu Cukjatiju u utorak je predana peticija protiv cenzure i političkih pritisaka koju je potpisalo 547 novinara, urednika i fotografa koji za smanjenje sloboda u slovenskim medijima smatraju odgovornim sadašnju vladu.

"Masovno potpisivanje peticije dokaz je da novinare u Sloveniji više nije strah", izjavio je prilikom predaje peticije novinar mariborskog lista "Večer" Blaž Zgaga, jedan od inicijatora.

Novinari u peticiji slovensku vladu i premijera Janeza Janšu, ali i političke stranke, optužuju za sve veće pritiske na medijske slobode, te na slabiji položaj koji su novinarskom radu donijela dva promijenjena temeljna zakona koja se odnose na tu djelatnost - zakon o javnoj televiziji i zakon o medijima.

Prvim je preko nadzornog i programskog odbora u kojima je sada više predstavnika vlasti pojačan utjecaj vladajućih struktura na novinarstvo, dok je drugim određeno da medijske kuće zakonski moraju objavljivati "ispravke" na određene tekstove i komentare, što najviše koriste političari.

Predsjednik parlamenta Cukjati, inače èlan Slovenske demokratske stranke (SDS) premijera Janeza Janše, izjavio je prilikom primanja peticije da će je proslijediti parlamentarnim tijelima, ali je naglasio da su za stanje sloboda u slovenskom novinarstvu odgovorni vlasnici medija.

Slovenska vlada već je ranije tvrdnje o cenzuri i kraćenju novinarskih sloboda odbacila, pozivajući se na neka međunarodna istraživanja o medijskim slobodama, te navela da nema većeg utjecaja na medije jer su oni u Sloveniji uglavnom u privatnom vlasništvu.