Svijet
0

Slovenija neće među prvima priznati Kosovo

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Slovenija neće biti među prvima koji će priznati neovisnost Kosova, zbog kompliciranog postupka priznavanja novih država u čemu odlučujuću ulogu igra parlament, no Slovenija će i dalje biti stabilizator na području zapadnog Balkana, gdje ima i važne gospodarske interese, iznijeli su čelnici slovenskih političkih stranaka u posebnoj emisiji Slovenskog radija u četvrtak.

Većina drži da će Slovenija kao članica Europske unije, a sada i predsjedajuća tom integracijom, pokušati osigurati "što veći konsenzus" u Bruxellesu kad se o tome bude donosilo zajedničko stajalište.

"Ne bi bilo dobro kad bi Slovenija u odluci o Kosovu pretjecala veće članice. Nadam se da će EU o tom pitanju postići što veće jedinstvo, a osobno bih volio da sve članice Kosovo priznaju u isto vrijeme", rekao je Jožef Horvat iz stranke Nova Slovenija, jedne od četiriju stranaka u vladi desnog centra premijera Janeza Janše.

Jedini istaknutiji slovenski političar koji se priznavanju Kosova rezolutno protivi je Zmago Jelinčič koji svoje prosrpske pozicije nije tajio ni u vrijeme režima Slobodana Miloševića.

Kosovsku neovisnost "guraju" Amerikanci kojima je interes nestabilna Europa, rekao je Jelinčič za Slovenski radio. Dodao je da Slovenija ne smije biti niti prva koja æe priznati samostalno Kosovo, a niti šesta, kako po njegovim tvrdnjama predviđaju neki inozemni scenariji.

"Najbolje bi zapravo bilo da Kosovo uopće ne priznamo", rekao je Jelinčič i upozorio da bi Kosovo moglo izazvati "lavinu" sličnih zahtjeva za međunarodnim priznanjem u Europi - od regija na području bivšeg SSSR-a, preko Republike Srpske u BiH, pa do Korzike u Francuskoj.