Svijet
0

Slovenija: Najmanje troje mrtvih u olujnom nevremenu

FENA
Najmanje tri osobe poginule su, a više ih se smatra nestalima, u nesrećama koje je u utorak poslijepodne i tokom noći u Sloveniji izazvalo olujno nevrijeme, praćeno jakom kišom i izlijevanjem rijeka iz svojih korita. Stanje u srijedu ujutro se smiruje, a stanovnicima u najugroženijim krajevima pomažu vatrogasne ekipe i pripadnici vojske.

Najteže je stanje i dalje u gradiću Železniki, 40-ak kilometara sjeverozapadno od Ljubljane, te u okolnim selima, gdje je bujica jučer popodne nakon izlijevanja rijeke Sore odnosila automobile i rušila mostove, a poplavljeno je više stotina kuća. Četiri osobe, među kojima i jedno dijete, vode se kao nestali.

U mjestu Cerklje blizu ljubljanske zračne luke Brnik tijekom noći smrtno je nastradao 31-godišnji dobrovoljni vatrogasac od strujnog udara prilikom ispumpavanja vode iz podruma jedne kuće koju je zalila voda.

Teško stanje olujno je nevrijeme praćeno izljevima rijeka izazvalo i na području Celja, gdje su u selu Podgorje blizu Letuša prilikom odrona zemlje na jednu kuću umrle dvije osobe, 34-muškarac i 24-godišnja žena, dok su ostale uspjeli evakuirati.

O poplavama, odronima i problemima u željezničkom i cestovnom saobraćaju, te opskrbi vodom i strujom javljaju i iz drugih krajeva države koje je zahvatilo nevrijeme, a šteta izazvana nevremenom još nije poznata.

Premijer Janez Janša koji je jučer posjetio Železnike, gdje je u jedan sat palo od 50 do 100 milimetara padavina na kvadratni metar, obećao je ugroženim krajevima pomoć države.