Svijet
0

Slovenija: Najjača oporbena stranka protiv Rupelove ostavke

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Manja slovenska parlamentarna skupina nastala rascjepom Jelinčičeve Nacionalne stranke (SNS) zatražila je u četvrtak od premijera Janeza Janše da smijeni ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela zbog objave diplomatske bilješke o razgovorima s SAD-om o priznanju Kosova, ali se čini da većina oporbe ne smatra da bi to u ovom trenutku bilo dobro.

Predsjednik zastupničke skupine Lipa Sašo Peče, u čijoj skupini djeluju tri zastupnika, u petak je premijera Janšu pozvao da zbog "tajnih dogovora s Amerikancima koji ruše ugled i kredibilitet Slovenije" smijeni dugogodišnjeg šefa diplomacije jer je sadržaj spomenutih razgovora, kako navodi, "načeo pitanje slovenske suverenosti i identiteta". Stranka u otvorenom pismu Janši navodi da će u slučaju da se premijer ne odluči djelovati zatražiti potporu ostalih oporbenih stranaka i postaviti pitanje Rupelove odgovornosti u parlamentu.

Protiv takve inicijative već se izjasnio Borut Pahor, zastupnik u Europskom parlamentu i predsjednik najjače oporbene stranke, Socijalnih demokrata (SD). Pahor je za Slovensku televiziju izjavio da ne podržava inicijativu Pečea.

"Rupel je dobar diplomat i zaslužan je za priznanje Slovenije. Afera s curenjem dokumenata iz ministarstva nije dovoljan razlog za njegovu smjenu u vrijeme kad predsjedamo Europskom unijom. To bi našem ugledu nanijelo još veću štetu", izjavio je Pahor.