Svijet
0

Slovenija: Marko Kranjec novi guverner središnje banke

FENA
Slovenski parlament potvrdio je u utorak velikom većinom glasova prijedlog predsjednika Janeza Drnovšeka da se na mjesto guvernera slovenske centralne banke imenuje Marko Kranjec (67).

Kranjec je od 1990. do 1992. godine bio ministar financija, kasnije veleposlanik pri Europskoj uniji, a zadnjih godina profesor na Upravnom fakultetu u Ljubljani. Smatraju ga jednim od najvećih domaćih stručnjaka za monetarnu i financijsku politiku.

U prvim izjavama medijima Kranjec je rekao da građanima preporučuje umjerenost i oprez u već velikom zaduživanju, posebno zato jer se očekuje porast kamatnih stopa na kredite i u eurima i u švicarskim francima. U Sloveniji su od prošle godine zbog nešto nižih kamata vrlo popularni krediti s kamatnom klauzulom u švicarskoj valuti.

Izborom Kranjca završena je višemjesečna kriza nakon što je 1. travnja parlamentarna većina koalicije desnog centra premijera Janeza Janše odbila produljiti mandat guverneru Mitji Gaspariju. Potom je odbijen i Drnovšekov prijedlog da se guvernerom imenuje viceguverner Andrej Rant.

Zbog spora vlade i predsjednika države, više poznatih stručnjaka proteklih je mjeseci odbilo kandidaturu za dužnost guvernera.