Svijet
0

Slovenija: List kažnjen zbog naslova na engleskom

FENA
Jedne slovenske novine kažnjene su globom od 1800 eura zbog naslova na engleskom jeziku "I feel politics", a državni inspektor za medije odbio je žalbu tog lista da se njihov kolumnist samo poigrao promocijskim sloganom "I feel Slovenia", koji slovenska vlada koristi za međunarodnu turističku promociju tijekom predsjedanja EU-om, piše u utorak slovenski Internet portal Media Watch Dog.

Na ovome portalu slovenski novinari objavljuju nepravilnosti iz novinarske prakse i slučajeve koji ilustriraju odnos prema vlastima.

Autor spornoga teksta, kolumnist ljubljanskog "Dnevnika" Marko Crnkovič, u svojoj žalbi na odluku navodi kako je zakon kojim se striktno zabranjuje "širenje sadržaja na stranom jeziku" arhaičan i nekorektan jer sama vlada spomenuti slogan koristi i u Sloveniji, te distribuira tiskovine na engleskom i njemačkom. Crnkoviča je, međutim, državni inspektor za medije Ivan Pal upozorio da država na to ima pravo i da novinari ne smiju zloupotrebljavati zaštićeni slogan.

Komentator i kolumnist "Dnevnika" potom je u svojoj sljedećoj kolumni ukazao na to da je parafraziranje uobičajena i legitimna forma za sastavljanje naslova i da drugi kolege ponekad tekstove završavaju latinskim izrekama, pa umjesto "Pametnom dovoljno" napišu "Sapienti sat", ali redakciji to nije pomoglo, nego je morala platiti kaznu.

Tim i sličnim slučajevima, ali i navodima iz peticije slovenskih novinara koju su krajem prošle godine uputili na najviše europske i međunarodne adrese o tome da ih cenzuriraju vlasnici medija i političari, bavit će se visoka "fact-finding" misija Međunarodnog novinskog instituta (IPI), sa sjedištem u Beču, koja će u srijedu i četvrtak boraviti u Ljubljani, a koja predlaže osnivanje neovisne komisije koja bi ispitala tvrdnje o pritiscima na slovenske medije i novinare. Misiju će primiti i slovenski predsjednik Danilo Tuerk, te ministar kulture Vasko Simoniti, pod čijim su resorom i novinari, a razgovarat će i s predsjednicima najvećih oporbenih stranaka te s novinarima.