Svijet
0

Slovenija: Književnici-pušači traže blaži zakon

FENA
Tridesetsedmero slovenskih pisaca do sada je potpisalo peticiju kojom traže izmjene zakona o zabrani pušenja na javnim mjestima, javili su u utorak slovenski mediji.

Prvopotpisani pod peticiju su romanopisac Feri Lajnšček i pjesnik Josip Osti. Kako se navodi u peticiji, zakon kojim su zaštićeni nepušači od udisanja štetnog dima istodobno je "na nedopustiv način" ugrozio pravo na slobodni izbor osoba koje puše, a pokazalo se da primjena zakona dovodi do "apsurdnih situacija" i degradira društveni život. Tako su cigareta i lula zabranjene i u kazališnim predstavama, gdje se pojavljuju kao izvornim scenarijima predviđen rekvizit, a stroga zabrana bez potrebe stvara društvenu netoleranciju i ljutnju koja bi se izmjenama mogla otkloniti.

Inicijativu da se strogi zakon ublaži i dopuste manji lokali za pušače već su ranije dali vlasnici gostionica, te neki zastupnici u parlamentu, ali se tome oštro protive medicinski stručnjaci koji ističu velike zdravstvene štete što ih izaziva pasivno udisanje duhanskog dima.

Izmjene ne podržava ni vlada. Peticiji tako nije pridružio ni ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, koji je član Društva slovenskih književnika, iako je među potpisnicima peticije više njegovih prijatelja. Rupel se prije više godina odviknuo štetne ovisnosti. Lula s duhanom bila je ranije njegov "zaštitni znak", pa je i na važnim sjednicama uzimao stanke kako bi pripalio.