Svijet
0

Slovenija: Kazne od 1.200 eura za vozila bez vinjete

FENA
Slovenska vlada predviđa kazne do 1 200 eura za vlasnike automobila čija vozila od 1. srpnja ove godine ne budu opremljena vinjetama, naljepnicama za paušalno plaćanje cestarine koje će zamijeniti dosadašnji sustav ubiranja cestarine na naplatnim kućicama.

Kako bi se novi sustav mogao primijeniti u praksi, vlada će u četvrtak raspravljati o novom zakonu o javnim cestama i uputiti ga u parlament. Predviđene kazne za osobna vozila koja se zateknu na autocestama bez naljepnice iznose od 500 do 1200 eura. To znači da bi bile višestruko veće nego u susjednoj Austriji, od koje se preuzima novi model plaćanja cestarine i gdje je minimalna kazna 120 eura, a dvostruko veća za ona vozila koja se zateknu s krivotvorenom vinjetom.

Prema prijedlogu zakona kazne bi u Sloveniji prilikom nadzora vozila naplaćivali posebni kontrolori zaposleni na državnoj agenciji za autoceste (DARS). Naplaćene kazne predstavljat će prihod DARS-a, koji novim sustavom želi povećati prihode i bolju naplatu cestarine domaćih vozila i vozila u tranzitu s obzirom da se za gradnju autocesta zadužio za 3,5 milijardi eura uz jamstvo države.

Vlada je već donijela odluku prema kojoj će cijena vinjete za korištenje autocesta cijele godine stajati 55 eura, dok će polugodišnje vinjete za koje se računa da će ih najviše kupovati stranci stajati 35 eura. Slovenska vlada nije predvidjela mogućnost tjednih ili dvomjesečnih jeftinijih vinjeta, kakve se mogu kupiti za vožnju austrijskim autocestama. Prijedlog zakona o javnim cestama predviđa da će kontrolori DARS-a moći zaustavljati vozila, obavljati pregled vozačke i prometne dozvole, a po potrebi i tehnički blokirati vozilo, kako njegov vlasnik ne bi mogao nastaviti vožnju.