Svijet
0

Slovenija: Kacin ocijenio da je Janšino pismo Barrosu bilo preuranjeno

FENA
Slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Jelko Kacin rekao je u petak da je nedavno pismo slovenskog premijera Janeza Janše predsjedniku Europske komisije Joseu Manuelu Barrosu u kojemu je predložio da se Srbiji u roku nekoliko mjeseci dade status zemlje kandidatkinje za ulazak u EU bilo preuranjeno.

U nedavno objavljenim detaljima iz pisma Janša je predložio da se Srbiji u prvoj polovici iduće godine, u vrijeme kad Unijom bude predsjedala Slovenija, Srbiji da status kandidata po ubrzanom postupku, dok je za Makedoniju, koja taj status već ima, predložio da joj se odredi datum za početak pregovora. Bruxelles je inače Janšino pismo pozdravio, ali je na konkretne prijedloge reagirao s dosta suzdržanosti.

"Mislim doduše da bi Srbija mogla biti motor za približavanje Europskoj uniji za cijelu regiju, ali bi u Srbiji bilo veliko razočaranje ako se zahtjevi iz Janšina pisma ne bi obistinili", rekao je na konferenciji za novinare Kacin, koji je u Europskom parlamentu inače i izvjestitelj za Srbiju.

Kacin je, predstavljajući nacrt dokumenta o odnosima EU-a i Srbije, rekao da će pozitivna ocjena Carle del Ponte o suradnji Srbije sa Haškim sudom ostati za tu zemlju uvjet da ona potpiše s EU-om sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

Kacin je tom prigodom istaknuo da će Europski parlament u listopadu odlučivati o pojednostavljenju viznih postupaka za građane Crne Gore, Srbije, Makedonije i BiH, kako bi oni lakše i jeftinije dolazili do schengenskih viza.

Kacin je rekao da će sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kako se predviđa, 15. ovog mjeseca biti potpisan sa Crnom Gorom.

Potpisivanje sporazuma s BiH je po Kacinovim riječima zamrznuto jer "nema dovoljno dokaza da je BiH ozbiljna kad govori o približavanju EU-u".