Svijet
0

Slovenija: Ekološke takse za ulazak automobilom u Ljubljanu

FENA
Zbog kritičnog onečišćenja zraka koje uzrokuju automobili, slovenska vlada planira u Ljubljani i još tri grada s većim stepenom onečišćenja u roku godinu ili dvije uvesti ekološke takse kojima bi obeshrabrila vozače da koriste automobile, te ih potakla ih da se služe javnim sredstvima prijevoza, rekao je u četvrtak za televiziju POP-TV državni tajnik u ministarstvu okoliša Radovan Tavzes.

"Ulazak automobilom u centar Ljubljane neće biti zabranjen, ali će se vozači destimulirati visokim taksama", izjavio je Tavzes koji spominje iznos od 50 eura koji bi vozači morali plaćati za ulazak u grad i onečišćenje koje izazivaju ispušni plinovi automobila.

Kako je javila POP-TV, riječ je o reakciji na zahtjev Evropske unije koja je zatražila da im vlada do sredine idućeg mjeseca dostavi plan kako smanjiti polutante u zraku. Najteže stanje je u Ljubljani, Mariboru, Novoj Gorici, Murskoj Soboti, pa je vlada zamislila plan da se u tim gradovima u roku godinu-dvije promet automobilima smanji za 80 posto, a promet usmjeri u javni prijevoz.

Po podacima ministarstva okoliša samo u Ljubljanu svaki dan zbog posla, studija, kupovine ili drugih razloga dođe 80 do 120 hiljada ljudi iz okolice i provincije, a većina ih pri tom koristi vlastita motorna vozila.

Prema planu, oni koji ne bi htjeli platiti ekološku taksu, a dolaze iz daleka, svoja bi vozila morali parkirati na prilazu prijestolnice, a onda prijeći u autobuse javnog prijevoza, a drugi bi bili upućeni na prigradske vozove. Neki plan smatraju teško ostvarivim zbog stanja u javnom prijevozu i nedostatka vlakova na prigradskim linijama.