Svijet
0

Slovenija: Drnovšek optužen da štiti Rome

FENA
Slovenskog predsjednika Janeza Drnovšeka jedan je lokalni aktivist za rušenje romskih naselja sagrađenih bez građevinske dozvole optužio za opstrukciju zakona budući da je Drnovšek intervenirao u korist velike romske obitelji Strojan koja je prije dva mjeseca bila preseljena u izbjeglički centar.

"Sam predsjednik države kritizira primjenu zakona i pokušava ga opstruirati, čime štiti one koji ne poštuju zakone i propise", naveo je u srijedu u izjavi za javnost Silvo Mesojedec, aktivist iz Novog Mesta.

On je tako osudio Drnovšeka koji je na Badnjak neuspješno apelirao na stanovnike sela Ambrus u općini Ivančna Gorica da dopuste postavljanje dva kontejnera, kako bi romska obitelj Strojan u njima mogla prezimiti nakon što su joj srušeni objekti u kojima su stanovali, a nakon toga od vlade ishodio da se oni smjeste u vojni objekt Roje blizu Ljubljane.

Mesojedec je potpredsjednik mjesne zajednice Bučna Vas blizu koje je nekoliko romskih naselja i već je više puta organizirao prosvjednu blokadu jedne prometnice, te pisao vlastima da se romska naselja u blizini tog grada šire na državnom zemljištu i da to treba zaustaviti.

Mesojedec je u izjavi za javnost u srijedu najavio da će akciju prosvjeda ponoviti u petak kad bi se u Novom Mestu trebalo sastati dvadesetak romskih vijećnika iz cijele Slovenije koji su prestrašeni nedavnom akcijom rušenja romskog naselja Dečja Vas, te žele da se pitanje legalizacije njihovih naselja regulira bez pritisaka.

Mesojedec je ustvrdio da je "krovni zakon" o tzv. romskoj problematici koji je nedavno parlamentu poslala vlada Janeza Janše preuopćen i da ne rješava pitanje uklanjanja naselja sagrađenih bez dozvole, te da su se stanovnici Bučne Vasi neko vrijeme sustezali od prosvjednih akcija vjerujući da su vlasti došle do spoznaje "da je pravo vrijeme za učinkovitu akciju".