Svijet
0

Slovenija: Dileme oko "europskog Las Vegasa"

FENA
Pismo namjere o gradnji velikog turističko-zabavnog kompleksa, koje su u utorak potpisali slovenska firma "HIT" iz Nove Gorice i američka kompanija Harrahs Entertainment, već je izazvalo prilične dileme u slovenskoj javnosti, a američki partner boji se da bi to mogle otežati investiciju od oko 750 milijuna eura u "europski Las Vegas".

"Europski Las Vegas" je naziv koji je projekt dobio još u fazi početka pregovora koji su trajali nekoliko godina.

"U Europi još nema sličnog turističko-zabavnog centra, a s njime bi Slovenija mogla postati izuzetno privlačna europska destinacija. Prijetnju realizaciji predstavljaju birokracija, te sporost u planiranim aktivnostima", izjavila je u razgovoru za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" od četvrtka Jan L. Jones, potpredsjednica američke kompanije i nekadašnja gradonačelnica Las Vegasa.

Ona kao argument da se aktivnosti ubrzaju ističe primjer samog Las Vegasa, američkog središta industrije zabave, kojega godišnje posjeti 40 milijuna turista i koji ima 145.000 hotelskih soba.

Odbacila je i strahovanja slovenske javnosti da razvoj industrije zabave, te velik broj posjetitelja koji troše na hazardne igre, mogu izazvati veći rast kriminala, te rizike pranja novca.

Lično ne, pojasnila je, uz dobru zakonsku regulaciju i saradnju s lokalnim zajednicama, gdje bi projekt trebao biti realiziran.

Prema pismu namjere, u turističko-zabavnom centru koji bi bio u 51-postotnom vlasništvu slovenske i 49-postotnom vlasništvu američke tvrtke, uz salone za hazardne igre, sagradio bi se i hotel kapaciteta 1500 soba, wellness-centar, restorani, trgovine i mnogi drugi sadržaji za dolazak velikog broja gostiju iz europskih zemalja, pri čemu se najviše računa na goste iz susjedne Italije.

Slovenska vlada dala je do znanja da je zbog privlačenja američkog partnera HIT-a, budući da bi se radilo o dosad najvećoj greenfield-investiciji u Sloveniji, spremna smanjiti porez od igara na sreću koji bi se primjenjivao u europskom "Las Vegasu", kako su neki već popularno nazvali budući veliki centar koji bi se gradio na još ne potpuno određenoj lokaciji, ali u blizini Nove Gorice i granice s Italijom.

Slovenska pučka stranka (SLS), jedna od koalicijskih partnerica u vladi premijera Janeza Janše u srijedu je u vezi s projektom izrazila "zabrinutost" jer tvrdi da industrija zabave ima pozitivne i negativne posljedice, ali i zabrinutost spremnošću ministarstva financija da američkom partneru u investiciji pogoduje smanjivanjem poreza na igre na sreću. Ta stranka zahtijeva da se o tome provede "produbljena rasprava", a i neki predstavnici lokalne vlasti na području gdje bi se projekt trebao realizirati izražavaju zabrinutost da će jaka američka tvrtka preko spomenutog joint-venturea zapravo preuzeti domaći HIT, vodeće slovensko poduzeće u toj djelatnosti, koje je zadnjih godina širilo svoju djelatnost i na područje jugoistočne Europe.

Projekt nailazi i na rezerve Katoličke crkve, pa ga je u srijedu koparski biskup Jurij Bezjak nazvao "moralno upitnim".