Svijet
0

Slovenija: Bivši premijer Rop osumnjičen za odavanje državne tajne

FENA
Afera "prisluškivanja" koja već pola godine zaokuplja slovensku politiku, a odnosi se na djelovanje državne obavještajne agencije SOVA prije parlamentarnih izbora 2004., proširila se na saslušanje tadašnjeg premijera Antona Ropa koji se sumnjiči za "izdavanje državne tajne".

Kako javljaju slovenski mediji, Rop je u ponedjeljak imao informativni razgovor u policiji, a osumnjičen je za izdavanje državne tajne zbog svoje izjave da su hrvatski premijer Ivo Sanader i tadašnji slovenski oporbeni čelnik, a sadašnji premijer Janez Janša uoči parlamentarnih izbore u Sloveniji 2004. godine "dogovarali" granične incidente, odnosno da su ribarski incidenti u Piranskom zaljevu bili inscenirani.

Rop je za RTV Sloveniju potvrdio da je bio na razgovoru u policiji te da je iz tog razgovora jasno da se radi "o politički insceniranom procesu".

Rop je rekao da ne može vjerovati da bi u Sloveniji moglo doći do pokretanja takvog procesa, odnosno "političkog progona pojedinca", osobito ne protiv zastupnika u parlamentu.

Rop je ponovio svoje već poznate izjave da je novinar Vladimir Vodušek na nacionalnoj televiziji spomenutu izjavu emitirao bez odobrenja, te da nije znao da snima njihov telefonski razgovor, ali je ponovio da ostaje kod svojih tvrdnji koje je tada izrekao. Nisam otkrio nikakvu državnu tajnu i govorio sam istinu, a u zadnje vrijeme se potvrđuje da su incidenti bili inscenirani, rekao je Rop.

Parlamentarni odbor za kontrolu tajnih službi i dalje radi na istrazi slučaja "prisluškivanja" telefonskih razgovora iz 2004. godine, a premijer Janez Janša pokrenuo je i sudsku privatnu tužbu protiv Ropa jer izjavu nije htio povući.

Slovenski premijer Janez Janša je u više istupa rekao da su tajne službe u spomenutom slučaju bile zlorabljene i da je SOVA-a na osnovi odluke tadašnjeg direktora Iztoka Podbregara, a bez sudske odluke, pratila "tisuće" telefonskih razgovora, bilo da su pozivi išli iz Slovenije ili iz Hrvatske, pokrivajući to formulacijom o "praćenju međunarodnih komunikacija", što je izraz iz zakona o SOVA-i koji je u praksi krivo tumačen.