Svijet
0

Slovački ministar dao ostavku i prelazi u UN

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Slovački ministar vanjskih poslova Jan Kubis u srijedu je podnio ostavku, nakon što je dobio ponudu da preuzme dužnost u Ujedinjenim narodima.

Kubis (56) će preuzeti dužnost izvršnog tajnika gospodarskog povjerenstva UN-a za Evropu (UNECE) u Ženevi, izjavio je u srijedu novinarima u Bratislavi.

Slovački su mediji najavljivali da će Kubis, dugogodišnji slovački diplomat, najesen postati povjerenik Evropske unije. Nagađalo se također da bi mogao naslijediti Jaapa de Hoopa Scheffera na mjestu glavnog tajnika NATO-a.

"Preuzeo sam ponudu (za UNECE) nakon savjetovanja s predsjednikom vlade Robertom Ficom i predsjednikom države Ivanom Gašparovićem a danas ili sutra morao bi to formalno potvrditi i (glavni tajnik UN-a) Ban Ki-moon", izjavio je Kubis.

Fico je izjavio da nije sretan zbog Kubisove ostavke, ali njegov odlazak na novu dužnost smatra znakom uspješnog nastupa Slovačke na međunarodnoj razini.

Kubis je stekao međunarodni ugled kao glavni tajnik Organizacije za evropsku sigurnost i suradnju (OSCE) u razdoblju od 1999. do 2005.

Nakon izbora u Slovačkoj 2006. postao je ministar vanjskih poslova. Kao diplomat od karijere, prenosi Hina, već je dugo najavljivao da bi htio raditi u nekoj međunarodnoj organizaciji.