Svijet
0

Slovačka primila tri zatvorenika iz Guantanama

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Tri zatvorenika iz američkog vojnog zatvora Guantanamo na Kubi prebačeni su u Slovačku, saopćilo je u ponedjeljak američko ministarstvo pravde.

Zatvorenici su u Slovačku stigli u nedjelju, a njihov identitet američko ministarstvo nije otkrilo na zahtjev slovačke vlade, javio je Reuters.

To su posljednji zatvorenici koji su iz Guantanama poslati u drugu zemlju, u okviru plana američkog predsjednika Baracka Obame da zatvori taj zatvor u kojem se nalazi još 193 zatvorenika.

Slovački ministar vanjskih poslova izjavio je prošle sedmice da će njegova zemlja prihvatiti tri zatvorenika prema dogovoru između Evropske unije i SAD-a kako bi se Obami pružila pomoć da zatvori Guantanamo.

Obama je po preuzimanju predsjedničke dužnosti u januaru prošle godine obećao da će zatvoriti taj zloglasni zatvor, ali su ga u tom cilju ometali manjak novca i zemalja koje su spremne da prihvate zatvorenike.

Tim koji predvodi američki državni tužilac Eric Holder predložio je prošle sedmice da oko 50 zatvorenika bude pritvoreno na neodređeno vrijeme, da oko njih 35 budu izvedeno pred krivični ili vojni sud, a da oko 100 zatvorenika bude oslobođeno ili prebačeno u druge zemlje.

Veliki izazov ispunjavanju obećanja su Jemenci koje Obama ne može da oslobodi zbog straha da bi se mogli pridružiti ogranku Al-Qaide u njihovoj zemlji.

Obamina administracija je obustavila premještaj zatvorenika u Jemen početkom mjeseca zbog pogoršanja sigurnosne situacije u zemlji, posebno pošto je Nigerijac optužen za pokušaj bombaškog napada na američki avion 25. decembra, rekao da je dobio obuku i materijal za bombu od pripadnika Al-Qaide u toj državi.