Svijet
0

Slovačka odgodila ratifikaciju lisabonskog ugovora

FENA
Slovački parlament odgodio je u petak ratifikaciju Lisabonskog ugovora nakon što su opozicijske stranke najavile da neće glasati u znak protesta zbog spornog zakona o slobodi medija koji je predložila vlada.

"Pored pokušaja da se dobije podrška opozicije za ratifikaciju (ugovora), dogovor nije postignut", izjavio je predsjednik parlamenta Pavol Paška.

Slovački parlament će se u vezi s ovim pitanjem ponovo sastati 7. februara, prenio je Reuters.

Opozicijske stranke, koje se uglavnom slažu s ratifikacijom Lisabonskog ugovora, ponovile su u petak da će se uzdržati od glasanja u znak protesta zbog predloženog zakona kojim se ministarstvu kulture daju ovlaštenja da odluči da li bi neka informacija mogla potaknuti društveno štetno ponašanje.

Opozicija je zahtijevala od vlade da povuče sporni prijedlog zakona, ali je premijer Robert Fico tu mogućnost isključio.

Vlada premijera Fica ima 84 od 150 mjesta u parlamentu i računa na podršku jednoga nezavisnog poslanika koji je nedavno napustio vladajuću koaliciju.

Za ratifikaciju sporazuma neophodno je međutim da se izjasne tri petine, odnosno 90 poslanika.

Lisabonski ugovor zamjenjuje prijedlog evropskog ustava, koji je 2005. odbačen na referendumima u Holandiji i Francuskoj, a da bi stupio na snagu, potrebno je da ga ratificira svih 27 članica Unije.

Dokument su već ratificirali parlamenti Slovenije, Mađarske i Malte, a u Irskoj će se o njemu odlučivati na referendumu.

Šef slovačke diplomatije Jan Kubiš izjavio je u petak da bi rasprava u slovačkom parlamentu mogla loše uticati na druge članice Evropske unije koje treba da se izjasne o ovome dokumentu.

"Irska će glasati na referendumu... smatra li iko da ova rasprava pomaže da se podrže proevropska osjećanja u Irskoj? Naravno da ne", rekao je Fico u obraćanju poslanicima.