Svijet
0

Slovačaka osuđena u Strasbourgu zbog oca koji je ubio svoju djecu i sebe

FENA
Suci Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu osudili su u četvrtak Slovačku što nije spriječila jednog oca da ubije svoju djecu prije nego što se i sam ubio.

Majka ubijene djece Dana Kontrova prijavila je u novembru 2002. godne svoga supruga nakon što ju je petukao električnim kablom, javio je AFP.

Sljedećeg mjeseca jedan rođak je pozvao policiju i prijavio da suprug njegove rođakinje ima oružje i kako prijeti da će ubiti i sebe i svoje dvoje djece.

Policajci su odbili registrirati novu prijavu a 31. decembra suprug Dane Kontrove je ubio njihovu djecu, a zatim se sam ubio.

Evropski sud za ljudska prava je ocijenio da slovačke vlasti nisu poduzele "neophodne mjere" da zaštite život djece, jer je jedan od glavnih poslova policije "da štiti slobode i osnovna prava na život i zdravlje".

Sud je zaključio da je prekršen član 2 (pravo na život) Evropske konvencije o ljudskim pravima, kao i član 13 (pravo na efektivnu pomoć) u onoj mjeri da Kontrova nije mogla tražiti nadoknadu za pretrpljenu moralnu štetu.

Sud je odlučio da joj se na ime moralne odštete dodijeli 25.000 eura.