Zauzeli i RTV zgradu
1

Slobodna vojska Sirije preuzela veći dio regije El Izaai

Agencija Anadolija
Foto: Agencija Anadolija
Foto: Agencija Anadolija
Lokalni sirijski aktivista Sair Halebi izjavio je za agenciju Anadolija da Slobodna vojska Sirije i dalje vodi sukobe sa režimskom vojskom odanom predsjedniku Basharu al- Assadu u regiji El Izaai i da je zauzela veći dio te regije, uključujući i zgradu lokalne radio-televizijske postaje. On je istakao da Slobodna vojska Sirije vodi odlučujuće bitke za preuzimanje centra ove regije.

Halebi je kazao da pripadnici sirijske vojske u Halepu u sve većim grupama dezertiraju i priključuju se snagama Slobodne vojske Sirije. On je potvrdio informaciju da je Slobodna vojska zarobila i nekoliko sirijskih zvaničnika, među kojima je i direktor za političku sigurnost.

Sirijsko revolucionarno vijeće je saopćilo da je direktor političke sigurnosti Sirije Husam Haydar zarobljen u glavnom gradu Damasku i da je snimak njegovog zarobljavanja objavljen na jednoj društvenoj mreži na internetu. Haydar je u pomenutom videoklipu izjavio da sve naredbe za vojne operacije izdaje predsjednik Bashar al-Assad i da njegove naredbe moraju biti ispoštovane iako se većina zvaničnika ne slaže s tim.

S druge strane, Organizacija za nadgledanje poštivanja ljudskih prava u Siriji je saopćila da je u jučerašnjim operacijama sirijske vojske u toj zemlji poginulo najmanje 128 osoba, od čega 37 u Damasku. U saopćenju londonske organizacije se navodi da su u zračnim napadima na grad Hamu u središnjoj Siriji život izgubile najmanje 33 osobe.

Lokalni aktivisti organizacije iz Londona su saopćili da Slobodna vojska Sirije vodi borbu za osvajanje aerodroma "Madag" u Halepu, dok sirijska vojska uzvaća napadom na regiju Firdevs. Aktivisti također javljaju o novim zračnim napadima sirijske vojske na naselja Halepa i da su imam Ahmet Salih i njegova porodica zarobljeni, a potom i zaklani od strane sirijskih snaga sigurnosti.

Sirijska vojska izvodi zračne napade i oko Damaska, a u napadu na palestinski kamp Yemruk ubijeno je nekoliko osoba.

Dopisnik agencije Anadolija javlja da sukobi traju i u sirijskom gradu Deyr-ez Zoru u kojem je Slobodna vojska Sirije osvojila Centar za političku obavještajnu službu.