Vijeće Evrope
0

Sloboda izražavanja suštinsko je ljudsko pravo

FENA
Generalni tajnik Vijeća Evrope Thorbjørn Jagland u četvrtak je, povodom obilježavanja Dana ljudskih prava, istakao da je sloboda izražavanja suštinsko ljudsko pravo, utkano u Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i stub Evrope kakvu danas znamo.
  • Živimo u doba tehnoloških inovacija i uznapredovale globalizacije, u kojem sloboda izražavanja mora nastaviti da bude u središtu naše vizije Evrope. Internet je prostor kretavnosti i enornmnih prilika, ali također predstavlja i prijetnju našoj privatnosti i opasnosti vezane za sve vrste cyberkriminala. Nikada ne smijemo zaboraviti da se intertnet može (zlo)upotrebiti za promociju diskriminacije i mržnje. To je razlog zašto sloboda izražavanja nije apsolutno pravo, to je pravo koje dolazi s odgovornošću. Zato ona mora biti na internetu, kaže se u izjavi Jaglanda.

Povodom 10. decembra Međunarodnog dana ljudskih prava i priznajući brojne značajne napretke na zaštiti i promoviranju ljudskih prava Vijeće Evrope će tražiti blisku saradnju s vladama i privatnim sektorom kako bi se osiguralo da su ljudska prava promovirana i zaštićena od online zloupotreba, saopćeno je iz Vijeća Evrope.