Svijet
0

Slijepa ulica: Naftna mrlja ne pripada nestalom avionu Malaysia Airlinesa

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Naftna mrlja koja je otkrivena u Indijskom okeanu nije iz nestalog putničkog aviona Malaysian Airlinesa, otkrili su preliminarni rezultati.

Dva litra nafte koje je otkrio australski brod Ocean Shield u području s kojeg su došli signali iz, kako se pretpostavlja, crne kutije nestalog aviona koji su detektovani prošle sedmice.

Uzorci su odmah poslani na testiranje kako bi se utvrdilo da li bi upravo ta mrlja mogla dovesti do tačne lokacije aviona koji je nestao leteći iz Kuala Lumpura ka Pekingu 8. marta.

"Otkriće naftne mrlje u blizini područja pretrage bilo je jedan od obećavajućih tragova. Ovo je bila još jedna slijepa ulica u istrazi", rekao je dopisnik Sky Newsa Nick Martin.

Službenici su negirali navode pojedinih tamošnjih medija da je intenzitet potrage opao navodeći da će nastaviti raditi i tokom vikenda.

Podmornica Bluefin-21, koja je zadužena za mapiranje okeanskog dna kako bi se pronašli ostaci aviona, završila je prvu misiju tokom noći. Podmornica je provela 16 sati u dubinama mora i mapirala je 90 kilometara kvadratnih područja.