Milo Đukanović
0

"Slijedimo političku realnost, a ne iluzije"

FENA
Premijer Crne Gore Milo Đukanović izjavio je u ponedjeljak u Beču da je Podgorica odluku o priznanju Kosova donijela ne zbog pritisaka, već iz potrebe učvršćivanja partnerskog povjerenja sa zemljama Evropske unije i NATO-a, čiji sastavni dio želi biti.

Đukanović je odluku svoje vlade objasnio "očekivanjima" euroatlantskih partnera i izjavio da u tom kontekstu nije bilo "tvrdih" pritisaka, već samo "očekivanja", a da bi trebalo upitati pet zemalja - članica EU-a koje nisu priznale Kosovo - zašto nisu lojalne?

"Naša procjena je da je to uvažavanje nečega što je politička realnost. Karakteristika naše državne politike je da slijedimo političku realnost, a ne iluzije. Kada god smo postupali tako, donosili smo odluke koje nisu bile lake, ali se svaka od njih pokazala veoma ispravnom u veoma kratkom roku poslije donošenja", objasnio je on na konferenciji za štampu.

"Uvjereni smo da je to tako i ovaj put. Odluku smo donijeli zbog osjećaja potrebe za učvršćivanje partnerskog povjerenja sa zemljama EU-a i NATO-a, čiji sastavni dio želimo biti. Želimo aplicirati za članstvo u EU-u i za članstvo u NATO-u i logika govori da je potrebno i formalno i suštinski snažiti odnose povjerenja zajednica čiji sastavni dio želite biti", precizirao je Đukanović.

Crnogorski premijer je podsjetio da je njegova zemlja potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), čiji je sastavni dio da će država potpisnica usaglašavati ključne elemente vanjske i sigurnosne politike s EU-om.

"Ukoliko želimo biti dio EU-a i NATO-a i osigurati Crnoj Gori prohodnost ka ostvarivanju punopravnog članstva u tim organizacijama, treba da učvršćujemo povjerenje s onima koji arbitriraju našem napretkom", rekao je on.

Đukanović je dodao da je Crna Gora imala dosta zakašnjenja koje je plaćala dramatičnim posljedicama. "Crna Gora nije više sklona gubitku vremena, slijedu iluzija, sklona je da ozbiljno promisli što je politička realnost i prihvati ih", podvukao je šef crnogorske vlade.

Što se odnosa sa Srbijom tiče, Đukanović je istakao da oni zavise od obje strane, prenio je Tanjug.

On je ocijenio da bi se "povici iz Beograda" mogli svesti na isto težište - da Crna Gora nema kapacitet nezavisne države koja može da donosi odluke, to jest da se Crna Gora drži u statusu nekoga ko će slušati sugestije iz Beograda i postupati u skladu s interesima Beograda, makar na štetu svojih interesa.

"Ta Crna Gora, koja bi tumarala za raznim mitovima i iluzijama, ne postoji više, To je pokazala i prethodnim odlukama, za koje smo dobili potvrdi da su u najboljem interesu naše zemlje", dodao je Đukanović.

"Srbija je smatrala da treba da dalje zaoštrava odnose, povlači poteze koje mogu samo doprinijeti njihovom pogoršanju i ne mogu ih popraviti. Nismo skloni takvim potezima, pa je ambasador Srbije ostao u Podgorici i niko ne pomišlja da uzvraća istom mjerom iako je to uobičajeno u diplomatiji. Pokazujemo na taj i na druge načine da smo zainteresirani za izgradnju odnosa zasnovanih na potpunom uvažavanju", rekao je crnogorski premijer.

Đukanović u Beču učestvuje na skupu posvećenom mogućnostima investiranja u Crnu Goru, u organizaciji časopisa "Economist".