Mijanmar
0

Sletjela dva aviona UN-a, uskraćena dozvola SAD-u

FENA
Dva aviona Ujedinjenih nacija s humanitarnom pomoći za žrtve ciklona "Nargis" sletjela su danas u Mijanmar, ali su vojne vlasti bivše Burme uskratile dozvolu Sjedinjenim Američkim Državama da dopreme pomoć vojnim avionom C-130.

Očekuje se dolazak još dvije letjelice svjetske organizacije, a veći dio petočlanog tima UN također je dobio dozvolu za ulazak u zemlju, javio je "Glas Amerike".

Američkoj vladi, koja je odobrila 3,25 miliona dolara pomoći Mijanmaru, uskraćena je dozvola da avionom C-130 dopremi namirnice ugroženima, a američkom timu za pomoć u vanrednim situacijama nisu odobrene vize, prenijela je DPA.

"Optimista sam da će burmanske vlasti donijeti pravu odluku kada je riječ o avionu C-130 i vizama", izjavio je američki ambasador na Tajlandu Erick John i dodao da "postoji potreba da se to brzo učini".

Dopremanje pomoći u zemlju kojom upravlja vojna vlada, poslije ciklona "Nargis", koji je u subotu pogodio jugoistok Mijanmara, veoma je komplicirano, jer vlada bivše Burme sporo izdaje dozvole za slijetanje aviona i vize za humanitarne radnike, navodi "Glas Amerike".

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova je danas izdalo saopćenje u kome poziva Mijanmar da sarađuje sa međunarodnom zajednicom u obnovi zemlje.

Zvanični Peking je saopćio da će pored odmah izdvojenih milion dolara humanitarne pomoći, dati još četiri miliona dolara za finansiranje obnove.

Prema zvaničnim podacima, oko 22.500 ljudi je izgubilo život, a 41.000 se vodi kao nestalo u najrazornijem ciklonu u Aziji od 1991. godine, kada je u susjednom Bangladešu u nevremenu poginulo 143.000 ljudi.

Otpravnica poslova američke ambasade u Mijanmaru Shari Vilarosa upozorila je jučer da bi broj nastradalih mogao da dostigne cifru od 100.000.