Svijet
0

Slavni TV-voditelj nožem ubijen u Afganistanu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Slavni voditelj vijesti na državnoj televiziji u Afganistanu ubijen je u nedjelju nožem kada je došao na misteriozni sastanak blizu svoje kuće u Kabulu, saopćila je policija u ponedjeljak.

"Neko je nazvao Sayeda Hamida Noorija na telefon i zamolio ga da izađe iz stana, a njegovo tijelo je nešto kasnije pronađeno u šumarku blizu njegove kuće", izjavio je za agenciju AFP pomoćnik šefa policije u Kabulu Halilullah Dastyar.

Dastyar je izjavio da je žrtvu mogao ubiti "neki prijatelj", jer je Noori nakon telefonskog poziva odmah krenuo na dogovoreni sastanak.

Četrdesetpetogodišnji Sayed Hamid Noori, potpredsjednik Nacionalnog udruženja afganistanskih novinara, vodio je vijesti na državnoj radioteleviziji, a privatno je bio poznat po aktivnosti u grupama koje su opozicija predsjedniku Hamidu Karzaiju.

Istraga je u toku, ali se zna da su talibani često napadali novinare, dok su udruženja za zaštitu medija ponekad optuživala vladu da stoji iza napada na neke predstavnike medija.

Prema podacima Udruženja za zaštitu novinara Nai, u Afganistanu je ubijeno 27 novinara otkako je krajem 2001. godine počeo rat, od kojih je 12 Afganistanaca.