Svijet
32

Slavni holivudski producent priznao da je bio izraelski špijun

Klix.ba
Arnon Milchan (Foto: AFP)
Arnon Milchan (Foto: AFP)
Arnon Milchan, jedan od najvećih holivudskih producenata, šokirao je svjetsku javnost priznanjem da je vodio dvostruki život, odnosno da se nije bavio samo filmovima već i trgovinom oružjem i špijuniranjem za Izrael, kasnih 70-ih godina prošlog stoljeća.

Milchan, koji je poznat po filmovima "Klub boraca" i "Zgodna žena", u jednoj izraelskoj TV emisiji je progovorio o svojoj umiješanosti u špijuniranje i promicanje nuklearnog programa svoje zemlje.

No, među špijunima se ne spominje samo on, već i nekoliko velih filmskih zvijezda među kojima su i Russell Crowe, Robert De Niro i Ben Affleck.

Kako piše Haaretz, Milchan je priznao da je pokušavao da što više svojih kolega uvuče u taj posao, a čak je u to vrijeme uspio nagovoriti i reditelja Sydneyja Pollacka, koji je preminuo 2008. godine

"Pollack je znao detalje. On je mogao reći ne, što je više puta i kazao, ali također je i pristajao mnogo puta", kazao je holivudski producent.

Milchan je ispričao i to kako je holivudske zvijezde koristio kako mi namamio na sastanak američkog naučnika i stručnjaka za nuklearno oružje - Arthura Biehla.

Naime, pojedini glumci bi se sastajali s Biehlom i tražili od njeg informacije tvrdeći da su im potrebne za film koji snimaju.

Arnon Milchan je istakao kako je mnogo puta rizikovao vlastiti život za svoju zemlju - Izrael, ali je dodao da je ponosan na to.

Cijeli intervju će biti emitovan u ponedjeljak na izraelskoj TV stanici Kanal 2.