Svijet
0

Slavne ličnosti odgovorne za rasprostranjenost droga među mladima

Sarajevo-x.com
Preblagim kaznama zvijezdama koje konzumiraju drogu, šalje se kriva poruka mladim ljudima, izjavio je za BBC Philip Emafo, predsjednik Međunarodnog odjela za kontrolu droge (INCB) pri Ujedinjenim narodima.

Konzumacija droge kod poznatih i slavnih, nastavlja Emafo, samo pridonosi njenoj daljnjoj popularizaciji i zloporabi. Njegova je poruka stigla u isto vrijeme kada je i INCB objavio svoj godišnji izvještaj, u kojemu je istaknut poziv svjetskim vladama za povećanjem napora za hvatanje velikih dilera.

"Zvijezde su često upletene u trgovinu drogom ili konzumaciju iste, a to se glamurizira. Ako su oni doista upleteni u to, onda se taj problem treba i adekvatno riješiti", upozorava Emafo. U izvješću je naglašen i problem Afganistana, koji proizvodi 93 posto svjetskog opijuma. Afganistan, kao i njegove susjedne zemlje poput Irana, bilježe najveći svjetski postotak zloporabe opijata.

Doista, svjetska javnost je u protekloj godini svjedočila neobičnom odnosu zakonodavstva prema poznatim osobama koje su, smatra većina Amerikanaca, preblago kažnjena za kršenje zakona. To se u prvom redu odnosi na problematični trojac: Britney Spears, Paris Hilton i Lindsay Lohan, koje su, unatoč ugrožavanju vlastitog i tuđih života, iza rešetaka boravile tek nekoliko sati ili su, pak, u potpunosti (najčešće zbog "pretrpanosti zatvora") izbjegle zatvorsku kaznu.

Osim toga, zvijezde nakon rehabilitacije svoje priče nevjerojatnom brzinom prodaju časopisima i to za višemilionske svote, što mladim ljudima ostavlja dojam kako se na drogiranju na kraju može itekako profitirati.