Svijet
969

Slavlje na ulicama u Turskoj, Davutoglu pobjedu AK Partije nazvao pobjedom demokratije

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Na hiljade građana okupilo se ispred sjedišta Stranke pravde i razvoja (AK Parti) širom Turske i slavi ubjedljivu pobjedu na današnjim prijevremenim parlamentarnim izborima.

Građani sa zastavama i slikama turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i premijera Ahmet Davutoglua preplavili su ulice Istanbula, Ankare, Konye, Burse, kao i mnogobrojnih drugih gradova.

Predsjednik vladajuće stranke i turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio da je današnji izborni rezultat "velika pobjeda demokratije i građana Turske".

"Ovo je pobjeda građana. Nismo vam okrenuli leđa niti ćemo ikada okrenuti. Hvala vam što ste bili uz nas sve vrijeme", rekao je Davutoglu u obraćanju građanima u Konyi.

Naglasio je da će Turska i nakon ovih izbora nastaviti sa rastom i napretkom kao i prethodnih godina.

"Ovo je pobjeda demokratije i pobjeda građana. Sa vama ćemo postići još mnogo toga u narednom periodu", istakao je Davutoglu.

Prema prvim preliminarnim rezultatima prebrojanih 95 posto biračkih listića u vodstvu je vladajuća Stranka pravde i razvoja (AK Parti) sa osvojenih 49,5 posto glasova ili 316 zastupničkih mjesta u skupštini.

AK Partija će u predstojećem mandatu samostalno formirati vladu.