Svijet
0

Slavlje na ulicama Teherana zbog izbora Rohanija

FENA
Desetine hiljada Iranaca izašlo je na ulice Teherana da bi proslavili pobjedu umjerenog reformiste Hasana Rohanija na predsjedničkim izborima, koji je ocijenio da je njegov izbor pobjeda napretka nad ekstremizmom.
Foto: AFP
Foto: AFP

Građani su sinoć nosili slike Rohanija (64) i uzvikivali proreformske parole. Mnogi su bili obučeni u ljubičasto, što je bila boja zastupljena u Rohanijevoj kampanji, ili zeleno, što je boja reformističkog pokreta.

U prvom obraćanju po proglašenju za pobjednika, Rohani je pozvao svjetske sile da se prema njegovoj zemlji ophode s uvažavanjem i poštovanjem njenih demokratskih prava, kako bi i Islamska Republika isto tako poštovala njih.

"Otvorena je nova mogućnost, a države koje posreduju u uspostavljanju demokratije i otvorenog dijaloga, trebalo bi da se obraćaju iranskom narodu s uvažavanjem i prihvatanjem prava Islamske Republike", rekao je Rohani i dodao da će, u tom slučaju, dobiti i prikladan odgovor, prenosi AFP.

Foto: AFP
Foto: AFP

Na iznenađenje javnosti, umjereni reformista Hasan Rohani pobijedio je na predsjedničkim izborima u Iranu, na kojima je dobio nešto više od 50 posto glasova, čime je izbjegnut drugi krug glasanja.

"Ova pobjeda je pobjeda mudrosti, skromnosti i zrelosti nad ekstremizmom", kazao je Rohani.

Rohani, glavni iranski pregovarač za nuklearna pitanja, od 2003. do 2005. godine, koji je ostvario dobru komunikaciju sa svjetskim silama, osvojio je 18,6 miliona ili 50,68 posto glasova.

On je obećao da "nema predaje" pred zahtjevima Zapada u pregovorima o iranskom nuklearnom programu, ali i da će pristup njima biti konstruktivniji i manje avanturistički.