Svijet
0

Slavjansk: Proruski separatisti "pokazali" zarobljene oficire OSCE-a

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Lider proruskih snaga u Slavjansku, gradu na istoku Ukrajine, Vječislav Ponamarjev je održao konferenciju za novinare na kojoj su prisustvovali i zarobljeni vojni posmatrači OSCE-a, a na kojoj je Panamarjev kazao da proruske snage odgovaraju njihove živote i poručio njihovim porodicama da se ne brinu.

Naglasivši da su posmatrači OSCE-a zarobljeni jer su bez dozvole proruskih snaga koje kontroliraju grad ušle na tu teritoriju, Ponamarjev je kazao da su oni "zarobljenici aktuelne situacije", koje on tretira kao neku vrstu svojih gostiju. Ponamarjev je ponovio da je spreman na pregovore o razmjeni zarobljenih stranih vojnih poslatrača za zarobljene pripadnike proruskih snaga koje su uhapsile ukrajinske snage sigurnosti.

Šef vojne posmatračke misije Axel Schneider je izjavio da se ne osjećaju kao zarobljenici, već kao Ponamarjevi gosti, ali da ne znaju kada će napustiti Slavjansk. On je dodao da je misija radila svoje zadatke u vezi posmatranja kretanja oružja na jugoistoku Ukrajine i da nisu ulazili u sam Slavjensk, već da su zarobljeni na putu od Kramatorska ka Donjecku.

Schneider je kazao da im je Ponamarjev ponudio da održe konferenciju za novinare i da omoguće svojim porodicama da ih vide. Ističući kako ne rade ni na kakavom tajnom zadatku, Schneider je kazao da svi posmatrači imaju status diplomatskog osoblje, koje bez oružja rade u skladu sa Bečkom konvencijom iz 2011. godine.

Ističući da su u grupi zarobljenih oficira tri oficira iz Njemače, po jedan iz Poljske, Švedske, Češke i Danske, te jedan prevodilac iz Njemačke i četiri ukrajinska oficira, Schneider je kazao da trenutno ne zna gdje se nalaze četiri zarobljena ukrajinska ofcira.

"Ponamarjev nas može koristiti za ostvarenje svojih zahtjeva prema Kijevu. Mi za sada ne znamo o kakvim zahtjevima se radi", kazao je Schneider.

Uporedo s tim, trenutno se o sudbini zarobljenih oficira u zgradi lokalne vlasti u Slavjansku vode pregovori između proruskih snaga i pregovaračkog tima OSCE-a.