Francuska
0

Skupštinski odbor predlaže zabranu nošenja nikaba

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Jedan odbor francuske skupštine preporučio je u utorak da muslimankama treba zabraniti da nose veo koji pokriva lice, poznat kao nikab, u javnim službama poput bolnica, škola i vozila javnog prijevoza.

Članovi odbora, parlamentarci iz više stranaka, preporučili su i da se stalni boravak u Francuskoj i državljanstvo uskrate svima koji pokazuju vidljive znakove "radikalne vjerske prakse".

U izvještaju ovoga skupštinskog odbora se kaže i kako je zahtjev da žene pokrivaju lice u suprotnosti s republikanskim principima sekularizma i jednakosti.

Odbor je sastavio izvještaj nakon višemjesečne javne rasprave koju je pokrenuo predsjednik Nicolas Sarkozy u maju, i tom prilikom rekao da u Francuskoj nije dobrodošlo odijevanje koje pokriva cijelo tijelo i lice žene na javnim mjestima.

Usvajanju izvještaja prethodila je žučna rasprava unutar odbora, izvještava dopisnik BBC-a iz Pariza, a neki parlamentarci su tražili i radikalnije mjere kako bi se uvela potpuna zabrana nošenja nikaba.

Ovom preporukom višestranačkoga parlamentarnog odbora Francuska se približila jedan korak zakonu koji bi u izvjesnoj mjeri ograničio nošenje nikaba i vela u javnosti.

Istraživanja javnog mnijenja govore kako većina stanovnika želi da se uvede potpuna zabrana takvog odijevanja, a ova parlamentarna preporuka samo je izjava o principima koji osuđuju praksu koja se opisuje kao kršenje republikanskih vrijednosti francuskog društva.

Preporučeno je i da se svim ženama koje svojim odijevanjem budu kršile takve principe uskrate svi oblici državnih usluga i pomoći – naprimjer socijalna pomoć.

Dopisnik BBC-a navodi da mnogi zastupnici francuskog parlamenta žele što brže uvođenje potpune zabrana nošenja nikaba, ali da je predsjednik Sarkozy oprezniji – i kako je upozorio da postoji opasnost od žigosanja velike muslimanske zajednice u Francuskoj.