Priprema za referendum
5

Skupština usvojila deklaraciju, Katalonija suvereni entitet

SRNA
Skupština sjeveroistočne španske oblasti Katalonija usvojila je danas, uglavnom, simboličnu deklaraciju u kojoj se navodi da ona predstavlja suveren entitet, čime se "priprema teren" za održavanje referenduma o odvajanju te oblasti od Španije.

Prijedlog je usvojen sa 85 glasova "za", 41 "protiv" i dva "uzdržana", javio je AP. U deklaraciji se navodi da je ova oblast od 7,6 miliona stanovnika "suveren" entitet, čiji je cilj da postane nova država u okviru Evropske unije.

Prema deklaraciji, Katalonija će razmatrati svoj proces ka nezavisnosti sa centralnim španskim vlastima, evropskim institucijama i međunarodnom zajednicom.

Deklaraciju je podržala vladajuća partija u toj oblasti Konvergencija i unija i Republikanska ljevica. Protiv nje je glasala Katalonska socijalistička partija i Narodna partija na vlasti u Španiji.

Centralna vlada u Madridu ranije je najavila da će na sudu blokirati svaki potez Katalonije ka nezavisnosti. Prema anketama, Katalonci su podijeljeni po pitanju nezavisnosti, ali većina je protiv, ako bi to značilo i napuštanje Evropske unije.