Svijet
0

Skupština Srbije započela sjednicu na kojoj se bira njen predsjednik

FENA
Skupština Srbije započela je u utorak sjednicu na kojoj treba izabrati novog predsjednika parlamenta, a jedini kandidat za tu dužnost je Subotičanin dr. Oliver Dulić iz Tadićeve Demokratske stranke (DS).

Obrazlažući zašto DS predlaže Dulića, zastupnica Nada Kolundžija je istaknula da je riječ o europski orijentiranoj, tolerantnoj i ustrajnoj osobi koja je u stanju promijeniti ozračje u srbijanskom parlamentu i vratiti povjerenje građana u tu instituciju.

Kolundžija je naglasila da je Dulić odrastao u višenacionalnoj sredini, naučio što znači bogatstvo razlika, pravi dogovor i traženje kompromisa u traganju za najboljim rješenjima. Naglasila je i da Dulić, iako mlad, u politici nije od jučer te da je jedan je od rijetkih koji se za nju i obučavao, aludirajući na njegovu dugogodišnju aktivnost u rušenju Miloševićeva režima u sklopu studentskog pokreta Otpor.

Dulić potječe iz obitelji hrvatskog podrijetla, ali se on sam nikada nije jasno deklarirao pripadnikom te nacionalne zajednice. S druge strane, na predizbornim skupovima pripadnicima hrvatske zajednice obraćao se kao svojim sunarodnjacima.

Rasprava o izboru predsjednika te o kandidatima za još trojicu potpredsjednika i za tajnika Skupštine, još je tijeku.

Izborom dr Olivera Dulića na dužnost predsjednika srbijanskog parlamenta trebala bi biti okončana institucionalna kriza u Srbiji, vezana za formiranje vlade i izbor predsjednika Skupštine. Vrhunac političke i društvene krize bio je izbor dopredsjednika Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića na dužnost predsjednika parlamenta, koji je tu dužnost obavljao nekoliko dana, izazvavši uznemirenje dijela srbijanske javnosti ali i reakcije međunarodne zajednice.