Svijet
0

Skupština Srbije ratificirala sporazume o viznim olakšicama i readmisiji

FENA
Skupština Srbije ratificirala je u srijedu sporazume o viznim olakšicama i readmisiji, koje je u Bruxellesu s Evropskom unijom (EU) potpisala u septembrz ove godine, a koji bi na snagu trebali stupiti 1. januara 2008. godine.

Za potvrđivanje Sporazuma o viznim olakšicama s EU glasovali su svi zastupnički klubovi osim Srpske radikalne stranke, dok su protiv potvrde Sporazuma o readmisiji, uz radikale, bili i zastupnici Socijalističke partije Srbije, Saveza vojvođanskih Mađara i Romske partije.

Sporazum o viznim olakšicama određenim kategorijama građana olakšava dobivanje viza zemalja EU, dok se Sporazumom o readmisiji uređuje vraćanje i prihvaćanje državljana Srbije, državljana trećih zemalja i osoba bez državljanstva koji su u zemlje EU ušli preko Srbije i koji u njima nezakonito borave.

Kako je u skupštinskoj raspravi izjavio srbijanski ministar unutarnjih poslova Dragan Jočić, dosad je u Srbiju iz zemalja EU već vraćeno 18 hiljada građana, a očekuje se vraćanje još oko 47 hiljada ljudi kojima je istekla viza ili neka druga dozvola i koji nelegalno borave u tim zemljama, najviše u Njemačkoj, Nizozemskoj i Švicarskoj.

Protivnici Sporazuma o readmisiji u raspravi su tvrdili da će se Srbija suočiti sa "stotinama tisuća povratnika", koji će predstavljati veliki pritisak na gospodarski i socijalni sustav, te da će država trebati prihvatiti ne samo svoje, već i državljane drugih zemalja koji su preko njenog teritorija prešli u zemlje EU.