Svijet
0

Skupština Kosova podržala prijedlog Marttija Ahtisaarija

FENA
Martti Ahtisaari; Foto: Reuters
Martti Ahtisaari; Foto: Reuters
Skupština Kosova podržala je u srijedu prijedlog izaslanika UN-a Marttija Ahtisaarija o budućem statusu pokrajine, prenose prištinski mediji.

Predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu izjavio je pred poslanicima da finalizirani Ahtisaarijev paket izražava političku volju kosovskih Albanaca, koji očekuju nezavisnost.

Podnoseći izvještaj na posebno sazvanoj sjednici Skupštine Kosova o posljednjim rundama bečkih pregovora Beograda i Prištine o statusu Kosova, Sejdiu je rekao da su kosovske institucije sada spremne da preuzmu na sebe garancije za zaštitu manjina.

Sejdiu je naveo da je prijedlog paketa Ahtisaarijevog rješenja dobra osnova za izradu ustava Kosova, koje će se, kako je rekao, angažirati na stvaranju svoje sigurnosne strukture.

On je naveo da su kosovske institucije prihvatile međunarodno prisustvo i nakon utvrđivanja statusa, uključujući vojni i civilni sektor. Sejdiu je izrazio uvjerenje da će Vijeće sigurnosti UN-a donijeti novu rezoluciju o Kosovu, na osnovu Ahtisaarijevog prijedloga koji će u srijedu biti dostavljen sekretarijatu UN-a u New Yorku.

Kosovski premijer Agim Čeku ocijenio je u skupštini da Ahtisaarijev paket o statusu Kosova "zaslužuje podršku" stanovnika Kosovara, tvrdeći da će međunarodni izaslanik predložiti nezavisnost kao rješenje statusa pokrajine.

I lider najveće opozicione stranke kosovskih Albanaca Hašim Tači je poslanicima prenio očekivanje da će Ahtisaari u preporukama eksplicitno predložiti nezavisnost, kao rješenje za status Kosova.

U kratkoj raspravi Ahtisaarijev prijedlog su podržali i šefovi poslaničkih grupa u Skupštini Kosova.