Beč
0

Skup "Suočavanje s prošlošću i pomirba na Balkanu"

FENA
U procesu pomirbe u regiji postignut je određen pomak, no to je vrlo sporo, a za pomirbu je potrebno vrijeme, povećan napor i politička volja, naglašeno je u ponedjeljak u Beču na Međunarodnoj konferenciji "Suočavanje s prošlošću i pomirba na Balkanu".

"Da bi moglo doći do pomirbe, mora se izići iz obruča prošlosti. Teško je koračati u budućnost bez potpuna razumijevanja prošlosti na temelju činjenica. Pomirba je dugoročan proces kojemu svaki naraštaj treba dati svoj doprinos", rekao je austrijski predstavnik pri OECD-u u Parizu Wolfgang Petritch.

Dodao je da je zajednička evropska budućnost nemoguća s različitim sjećanjima i isključivim tumačenjima događaja u zadnjih 15-ak godina, utemeljenim samo na nacionalnim politikama i bez istinskih napora u procesu pomirbe. Po njegovim riječima "suočavanje s prošlošću jedno je od bitnih pitanja dugoročne stabilnosti i regije, i Evrope".

Predsjednica Fonda za humanitarno pravo u Beogradu Nataša Kandić naglasila je da je "proces pomirbe, normalizacije, svođenja računa iz događaja u prošlosti vrlo spor". "Puno je onih koji bi htjeli i dalje držati u neizvjesnosti u odnosu prema prošlosti. Budućnost je važna, ali moramo pročitati prošlost. Činjenice su najvažnije oružje protiv revizionizma, protiv raznih političkih interpretacija", rekla je Kandić.

Zauzevši se za uspostavu regionalnog povjerenstva za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima, naglasila je da će za to biti potrebna politička volja vlada država u regiji kako bi se na temelju činjenica utvrdilo što se dogodilo u prošlosti i otkrila istina o 17 hiljada nestalih, masovnim grobnicama te da se kazne počinitelji, prenijela je Hina.

Međunarodni skup, koji se održava u Austrijskoj narodnoj banci, organizirali su bečki Institut za Podunavlje i srednju Evropu, Centar za evropske integracijske strategije (Ženeva, Beč, Sarajevo) i Balkanski Observator (Italija). Na konferenciji sudjeluje oko 100 sudionika, stručnjaka, aktivista nevladinih udruga, predstavnika međunarodne zajednice i austrijskoga političkog života, te novinari iz regije i Evrope.