Svijet
0

Skup šefova policija jugoistočne Evrope u Puli

FENA
Pula
Pula
U znanstveno obrazovnom centru hrvatske policije u Valbandonu, nedaleko od Pule, danas je otvorena V. Godišnja skupština Udruženja šefova policije jugoistočne Evrope - SEPCA.

Otvarajući trodnevnu skupštinu direktor hrvatske policije Marijan Benko istaknuo je kako je međunarodna policijska saradnja jedan od najvažnijih instrumenata u borbi protiv međunarodnog organiziranog kriminala.

"Mobilnost suvremenih zločinaca zahtjeva zajedničku i solidarnu akciju, organizirane i koordinirane mjere država u cilju zaštite temeljnih vrijednosti od zločina", istaknuo je Benko.

Utvrdio je kako prostor jugoistočne Evrope zbog specifičnog geografskog položaja pogoduje raznovrsnim kriminalnim aktivnostima, posebno trgovini ljudima, krijumčarenju drogama, cigaretama i alkoholom.

Po njegovim riječima, učinkovita policijska saradnja važan je preduvjet za suprotstavljanje svim oblicima prekograničnog kriminalakoji putovima tzv. Balkanske rute tranzitira jugoistokom Evrope.

Predsjednik Udruženja šefova policija jugoistočne Evrope Milorad Simić iz Srbije istaknuo je kako su izgradnjom novog, demokratičnijeg ambijenta u regiji stvoreni preduvjeti za bolje povezivanje policijskih službi i njihovu učinkovitiju borbu protiv kriminala.

Na zasjedanju SEPCA, koju čine šefovi policija Hrvatske, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Rumunjske i Albanije, u Udruženje će biti primljena i Moldavija. Simić je kazao kako se očekuje da će se Udruženju uskoro priključiti Grčka i Turska.

Na skupštini koja traje do petka birati će se novi predsjednik Udruženja i donijeti novi Statut.