Svijet
0

Skup "Pravoslavlje ili smrt" na ulicama Moskve

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najmanje pet hiljada ruskih nacionalista okupilo se u četvrtak u Moskvi na skupu za obuzdavanje imigracije, koji je bio jedan od najvećih skupova krajnje desnice u zadnjih nekoliko godina.

Aktivisti su na skupu koji je imao službenu dozvolu uzvikivali "Rusija Rusima" i nosili transparente na kojima je pisalo "Pravoslavlje ili smrt".

"Imigranti nam pljuju u lice. Sit sam već toga", rekao je Anatolij Krovtov, 65-godišnji penzioner. Neki tinejdžeri skinheadsi pozdravljali su nacističkim pozdravom i vikali "Slava Rusiji".

Organizatori marša i antirasističke skupine kažu da je riječ o najvećem okupljanju u Moskvi u zadnjih pet godina. Policija javlja kako nasilja nije bilo.

U anketi koju je lani provela državna agencija Levada gotovo 50 posto Rusa izrazilo je simpatije prema sloganu "Rusija Rusima". Borci za ljudska prava upozoravaju kako krajnja desnica ima potencijal da postane glavna ruska politička snaga.

Agencija Reuters međutim izvještava kako su desničarske grupe i dalje na rubu politike i gotovo sigurno dogodine na izborima neće osvojiti mjesta u parlamentu.

Broj sudionika godišnjega "Ruskoga marša" gotovo je za trećinu veći nego lani, uglavnom zbog nastupa popularne krajnje desničarske rock grupe, kaže aktivistica Galina Koževnikova čija je proturasistički centar SOVA nadgledao marš u četvrtak.

SOVA smatra da je broj ksenofoba u Rusiji visok, ali da ne raste.