Svijet
12

Skromni predsjednik Mujica prijavio da mu imovina vrijedi više od 300.000 dolara

SRNA
Jose Mujica (Foto. EPA)
Jose Mujica (Foto. EPA)
Predsjednik Urugvaja Jose Mujica prijavio je da njegova imovina vrijedi 322.883 dolara.

Prema posljednjoj imovinskoj karti Mujice, kojeg mnogi nazivaju najsiromašnijim predsjednikom na svijetu, jer insistira da živi skromno, njegovo "bogatstvo" poraslo je za 74 posto od 2012. godine.

On je rekao da je do povećanja njegove imovine došlo jer je tek nedavno sumu od 104.000 dolara uplatio na račun u banci.

Predsjednik, koji rijetko nosi kravatu i koji vozi stari model Volkswagen bubu iz 1986. godine, živi na maloj farmi sa suprugom Lucijom Topolansky. U njegovoj imovinskoj karti navodi se da farma vrijedi oko 108.000 dolara, kao i da posjeduje dva traktora.

Predsjednik Urugvaja (79) poznat je i po tome da koristi samo 10 posto svoje plate, odnosno 1.250 dolara. Ostatak, od 11.250 dolara, Mujica daje u dobrotvorne svrhe, za izgradnju stanova za siromašne.

Mujica je, takođe, odbio da živi u predsjedničkoj palati, pa je koristi samo za sastanke sa državnicima. U ovom zdanju su tokom zime smješteni beskućnici i njihove porodice.

Državni zvaničnici Urugvaja moraju svake dvije godine da prijave imovinu, ali samo predsjednik i potpredsjednik moraju da to učine javno.

Potpredsjednik Danijel Astori je prijavio imovinu od 389.000 dolara.