Svijet
3

Skriveno od javnosti: Malezijski avion prevozio misteriozni teret

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Nestali avion Malaysia Airlinesa prevozio je teret koji nije naveden niti na jednom spisku koji se tiču leta MH370. Poznato je samo da se u avionu nalazilo 4,6 tona manga i baterija od litija, no fali još 2,4 tone tereta koji nije dokumentovan niti u jednom papiru.

Misterija u vezi sa teretom uočena je nakon što je glasnogovornik kompanije koja se bavi dostavom baterija kazao malezijskim novinarima da neće otkriti šta je sadržavalo 2,3 tone tereta.

"Ne smijemo otkrivati više informacija jer je istraga u toku. Naši pravnici su nam savjetovali da ne govorimo o otme", rekao je glasnogovornik koji čak nije smio reći ni ime kompanije koja je proizvođač baterija navodeći da je taj podatak strogo povjerljiv.

Iz Malaysia Airlinesa kazali su da je ostatak tereta radio pribor i punjači, iako to nije navedeno u izvještaju koji je objavljen prošlog četvrtka.

U dokumentu se ne navodi ni koliko je tačno kilograma baterija bilo, ali je direktor Malaysia Airlinesa Ahmad Yahya kazao na konferenciji za novinare u Kuala Lumpuru kako su paketi baterija bili teški 200 kg.

U dokumentima se nalazi informacija kako baterija od litija moraju biti pakovane s posebnom pažnjom jer postoji mogućnost zapaljivosti ukoliko je paket oštećen.

I ranije su izražene sumnje da je požar koji su izazvale baterije možda uzrok pada aviona.

Za baterija od litija rečeno je da su dio radijske opreme koje su trebale stići u NNR Global Logistic u Pekingu, ali teret je trebala preuzeti kompanija JHJ International Transportation iz Pekinga za njih.

Jedna od priča koja se pojavila jeste da nestanak ovog aviona ima veze sa 20 od 239 putnika koji su radili kao za firmu koja se bavi proizvodnjom dijelova za oružje visoke tehnologije i navigaciju aviona. Oni su bili uposlenici Freescale Semiconductora, teksaške tehnološke firme koja je radila u Kuala Lumpuru i Tianjinu u Kini.

Građanska novinska agencija Beforeitsnews objavila je kako su njeni članovi ubiieđeni da je MH370 skrivao visokotehnološko elektroničko ratno oružje za koje je bilo zaduženo ovih 20 putnika.