Svijet
0

Skretanje aviona poruka papi Benediktu XVI

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Avion turske aviokompanije sa 107 putnika i šest članova posade koji je letio iz Tirane ka Istanbulu otela su u utorak popodne u grčkom zračnom prostoru dva turska građanina kako bi protestovali protiv planirane posjete pape Benedikta XVI Turskoj u novembru.

Avion je sletio u zračnu luku Brindisi u Italiji, a turski otmičari izjavili su da su avion oteli u znak protesta protiv dolaska pape Benedikta XVI u Tursku u novembru i da su spremni predati se ako će se njihovo saopćenje biti obznanjeno.

Nakon dojave o otmici, četiri aviona grčke vojske su ga presreli te dopratili do talijanske granice, gdje su ga preuzela dva talijanska lovca F16 i prisilno spustili u talijansku zračnu luku Brindisi. Niko od putnika nije ozlijeđen.

Papa bi od 28. do 30. novembra trebao posjetiti Tursku. Benedikt XVI je u centru oštre polemike nakon govora održanog u Njemačkoj, u kojem je govorio o odnosu islama i nasilja.

Generalni direktor civilne talijanske avijacije Salvatore Sciacchitano je rekao na televizijskom kanalu TG Sky 24, da otmičari "nisu agresivni" te da su "raspoloženi da oslobode sve putnike".

U Boeingu je bilo 87 putnika albanske, dok je ostalih 20 različitih nacionalnosti, javili su talijanski mediji.

Kako javlja agencija Ansa, navodeći policijsku stanicu Brindisija, na jugu Italije, dvojica otmičara postavljaju, međutim, kao uvjet, da se papi Benediktu XVI prenese njihova poruka.

Vtikan neće mijenjati planove oko puta pape Benedikta XVI u Tursku koji je najavljen za 28. novembra, navode talijanski mediji, a saopćenje za javnost objavit će uskoro.