Svijet
0

Škotska: Separatisti nakon referenduma sve popularniji

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Nakon referenduma u Škotskoj na kojem se većina građana izjasnila da želi ostati u sklopu Ujedinjenog Kraljevstva evidentno je da je Nacionalna partija Škotske (SNP) dobila na popularnosti. Ova stranka je u toku nekoliko sedmica dobila oko 25.000 novih članova te tako postala treća najveća stranka u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Prema podacima koje je objavila, stranka je na dan referenduma imala 26.624 člana, a sada SNP ima više od 50 hiljada, čime je dospjela na treće mjesto velikih stranaka u UK, odmah iza Radničke i Konzervativne partije. 

Pomoćnica predsjednika SNP-a Nicola Sturgeon je u Glasgowu kazala kako je "uvijek vjerovala da će Škotska jednog dana postati nezavisna". SNP je bio idejni pokretač referenduma i odcjepljenja od UK-a. Pošto su rezultati bili negativni, predsjednik ove stranke Alex Salmond je najavio ostavku kako na poziciju u stranki tako i na poziciju predsjednika lokalne uprave u Škotskoj, njegova zamjenica Sturgeon je izrazila želju da mu bude nasljednica na tim pozicijama. 

Sturgeon je kazala da bi u tom slučaju radila na tome da se ovlasti Škotske povećaju. Ona je također rekla da na narednim općim izborima u Škotskoj "neće propustiti priliku da u stranački program uvrsti mogućnost ponovnog održavanja referenduma".

Referendum za nezavisnost i odcjepljenje od Ujedinjenog Kraljevstva u Škotskoj je održan 18. septembra ove godine. Od ukupnog broja svih građana koji su imali pravo glasanja, 55 je glasalo protiv odcjepljenja dok je za odcjepljenje glasalo 45 posto građana.