Svijet
3

Škotska bi drugi referendum o nezavisnosti mogla raspisati već slijedeće godine

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Premijerka Škotsker Nicola Sturgeon mogla bi raspisati drugi referendum o nezavisnosti u jesen naredne godine, a glasanje o budućem statusu u Ujedinjenom Kraljevstvu potom u maju ili junu 2018. godine, rekao je bivši direktor kampanje za nezavisnost Škotske Blair Jenkins.

Jenkins je izrazio uvjerenje da Sturgeon neće raspisati drugi referendum o nezavisnosti sve dok britanska premijerka Theresa May ne pokrene zvaničnu proceduru izlaska iz EU.

On predviđa da bi referendum mogao biti raspisan za godinu dana nakon što May pokrene član 50 Lisabonskog ugovora i do pojave "šireg okvira" dogovora između EU i Velike Britanije.

Jenkins smatra da se u tim okolnostima može očekivati da Škoti dobiju drugu šansu za glasanje o nezavisnosti u maju ili junu naredne godine.

"Nicola Sturgeon ne može raspisati referendum sve dok ne bude pokrenut Član 50. Ne možete raspisivati referendum bez ideje o stavu Škotske prema EU. Mislim da, ukoliko bi Član 50 bio pokrenut u prvoj četvrtini naredne godine, širi okvir dogovora Britanije i EU pojavio bi se na jesen", kaže Jenkins.

Prema njegovom mišljenju, to bi bilo najranije kada bi Sturgeon mogla da najavi drugi referendum.

"Mislim da bi se onda realno moglo očekivati najranije održavanje plebiscita u maju ili junu 2018. godine", kaže Jenkins.