Odredili Dan nezavisnosti
2

Škoti uvjereni da će izglasati nezavisnost, već pripremili program

SRNA
Parlament Škotske (Foto: AFP)
Parlament Škotske (Foto: AFP)
Vlada Škotske uvjerena je da će građani na referendumu izglasati nezavisnost i već je objavila program prelaska na nezavisni status i odredila Dan nezavinosti.

Referendum je planiran za jesen 2014. godine. Parlament Škotske za sada nije utvrdio nacrt zakona o plebiscitu - to će biti učinjeno tek u martu ove godine.

Autori plana nezavisnosti polaze od toga da će se suverena nacija (Škotska) "pojaviti" u martu 2016. godine.

Dan nezavisnosti će, najvjerovatnije, biti 25. mart. Tog dana 1707. godine, poslije unije sa Engleskom, bio je raspušten škotski parlament.

Zvanični London smatra da separatisti iz Škotske, tj. nacionalne partije "previše žure" i da u svojoj žurbi kriju probleme koji će se obrušiti na ovaj dio Britanije poslije "razvoda".

Jedna je stvar nezavisnost u političkim debatama, ali sasvim druga realna nezavisnost, izjavio je ministar za poslove Škotske u konzervativnom kabinetu Davida Camerona - Michael Moore, koji je i sam Škot.

"Ljudi treba da znaju šta će nezavisnost značiti za škotsku ekonomiju. Smatramo da ćemo biti jači ako ostanemo dio Ujedinjenog Kraljevstva", navodi on.

Moore kaže da će Škoti, ako ostanu u okviru Ujedinjenog Kraljevstva, imati veće mogućnosti i jaču bezbjednost.

Narednih nedjelja vlada Britanije će predstaviti svoje argumente i mišljenje eksperata.

Međutim, rukovodstvo Škotske, nacionalne partije i autonomne vlade okončanje 300-godišnjeg "britanskog ropstva" smatraju kao skoro gotovu stvar.

Nema nikakve sumnje da će Škoti glasati "za" nezavisnost, izjavila je zamjenica prvog ministra Škotske Nicola Sturgeon.

"Sa nestrpljenjem očekujem početak kampanje o suštini problema. Mi smo u stanju da ubijedimo Škote da kažu DA nezavisnosti. Mi smo u stanju da izgradimo takvu Škotsku čije formiranje tražimo", ističe ona.

Sadašnje ankete još ne pokazuju da je dostignuta kritična većina - viša od 50 posto za nezavisnost.

Mediji navode da Škoti nisu "najnemirniji separatisti u Evropi".

Početkom ove godine sve su pretekli Katalonci. Parlament Katalonije u januaru je proglasio region "suverenim političkim i pravnim subjektom u sastavu Španije“.

Barcelona se priprema da provede referendum o pitanju odvajanja od "metropole" naredne godine. Govori se da upravo iskustvo Katalonije podstiče pristalice potpune škotske samostalnosti.

Ukupno u Evropi separatistički pokreti i stranke djeluju u 29 zemalja. Posebno su jaki u u Britaniji, Španiji i Belgiji.