Svijet
17

Škoti se predomislili: Da je referendum danas, glasali bi za odcjepljenje

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Samo šest sedmica od historijskog referenduma na kojem su se Škoti opredijelili za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvo i odbacili nezavisnost, stanovnici ove zemlje promijenili su mišljenje. Guardian piše da najnovija ankete pokazuju da je sada većina za odcjepljenje.

Prema rezultatima posljednjih anketa 52 posto Škota je za nezavisnost, dok je 48 posto za ostanak u Uniji.

Podsjetimo, na referendumu sredinom septembra 55 posto birača reklo je "ne" odcjepljenju od Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, a za nezavisnost je glasalo 45 posto Škota.

Anketa je rađena od 27. do 30. oktobra, a ispitano je više od hiljadu osoba. Druga anketa, koju je sproveo Ipsos, pokazala je da dvije trećine Škota želi još jedan referendum o nezavisnosti u narednih 10 godina, a pedeset posto smatra da bi se to trebalo desiti za pet godina.

Liderka škotske radničke partije Johann Lamont prije sedam dana podnijela je ostavku zbog toga što Velika Britanija tretira Škotsku kao "podružnicu".

To je donekle utjecalo na stvaranje negativne klime naspram Unije, pa je čak 58 posto Škota podržalo izjavu Lamontove, a samo 11 posto smatra da takve riječi nemaju uporišta, piše Guardian.